Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün taneçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak sağ, esnek ve ötümlü bir örgüda olmalı, esaslı bir aromaya ve derneşik yanmayı sağlayacak yüzıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile de Latince “pürus” (saf nezih katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 seneındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten faziletli oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en elleme purolar olarak nitelendirilseler de biriyi kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro muhtevaerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey sağlıklı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sağlıklı bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız haz yada tat maalesef nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. cümle saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve muhtevaime hazır ulaşmak muhtevaindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro nem değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında muhtevailen bir puro ülküsel nem değerlerinde muhtevailiyor ikrar edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine göre oldukça onat ve muhtevailebilir en şahane değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan haz almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro muhtevameyi çok severken farklı bir erkek bu nem değerinin puroya efsus edilen bir eder bulunduğunu ve katiyen muhtevailmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem ayrımı arasında gidip gelmeden kamu aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değaksiyonimi purolarına pert verebilir. Hakeza bir varyasyon yapacaksanız bunu muhtemel başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize göre bu nem değerleri neyi değaksiyontirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca ifham etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, kötü azalır ve muhtevaimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, muhtevaimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde beklemek istiyorsanız buna dem ve deneme ile karar vereceksiniz. Size kimse en elleme eder bu ve bu değerde muhtevamelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah madde vasati 6 kamer içerisinde aksiyonlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem tevdi üzerine yerleşmiş bu model sıcaklıktan hür olmadığı muhtevain makul bir dem içerisinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu minval bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel başüstüneğunca aşkın alev değaksiyonimi sıfır ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem kıymeti peylemek muhtevain tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu eder iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek kucakı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz faziletli nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dem farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in devamlı ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile müşterek gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek muhtevain en elleme seçenek olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem derç hem nem tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Geceleyin gündüz yada mevsim intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme muhtevain kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde faziletli nem değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak mıhlı bir nem kıymeti sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor muhtevai fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.